baby

31.12.13

On your mark......

Counting the day....
On your mark... get set.... ehh don't go..don't go..yet...!
grrrr... hamboihh....

hampa tau dak menghitung hari ni nak kata best.. tak jugak.. nak kata tak best..lagi la nonsence!
awat eh? rasa macam ada bola2 kecik yang hidop dok main tendang2 dalam hati.. boleh bayang dak? boleh dak? takkk?? ok.. wrong justification-------again... huarghhhh....


yang best.. yeay! nak kawen daaa!!! PANG!! errr... ceq ter'eksaited' sat..ampun2..
yang tak best.. pikaq macam2 baq hang..segala macam hal nak terjun masuk dalam "head brain"  aku on the same time (nak sebut "kepala otak" cam kekurangan kesopanan pulok..miahaha) rasa semua macam dah prepare tapi tiba2 rasa semua tak siap.. semua macam under control, tapi tiba2 rasa tak cukup tangan dan mata dan kaki dan otak..eh otak?? hurmm.. hampa tau pendek kata maksud dia lagu ni.. rasa miserable and complete at the same time.. kalah Mr Presiden tauu..  hekhek.. bajet sebok..kah kah kah


tapi betoi la.. walaupun aku n Mr Superhero rasa our plan dah cukup baik.. tapi tetap jugak ada sikit2 hal yang buat kami beku sementara..ala macam main "water ais"  masa kecik2 dulu tu.. then bila dah beku dua2.. one of us terpaksa jadi water untuk bagi tak beku balik..  (apa benda la yang aku merepek pasal water ais tetiba.. +_+) dan to be fair.. kami amik langkah berbincang.. Mr Superhero cakap pandangan dia.. n aku cakap pandangan aku.. of course bukan semua perbincangan tu akan berakhir dengan baik.. human maaa.. kadang-kadang kita akan rasa kita ja yang betul.. orang lain salah.. kita nak semua orang ikut cara kita..apa yang kita nak orang wajib paham.. follow me or treat me KFC! ehhh...hahaha



bukan semua orang tau masalah kita.. dan kita pon bukan boleh cerita kat semua orang masalah kita..
untuk tidak menyakitkan hati mana2 pihak just be fair.. dan cuba untuk faham..dan cuba jugak untuk bagi mereka faham dengan cara yang baik..jangan asyik nak salahkan orang jaa.. jangan p belakon gengster "lu kena ikut cara gua tak kira apa pon yang terjadi!" sudahlaa... noh... ceq nak habaq nih.. ketegaq dan pentingkan diri tu takkan bawak hampa p jauh mana pon.. kalau pon hampa dapat apa yang hampa nak dengan cara ketegaq tu satu hari hampa akan paham sesuatu.. tak guna pon ikut kepentingan diri sendiri..bila nak sesuatu..fikir dulu.. orang yang nak memberi tu mampu ka bagi apa yang kita nak?? jangan sampai kita bebankan orang lain dengan kehendak, prinsip dan pandangan kita :) tu pandangan aku la.. terpulang pada hak individu untuk menilai..  (^_^)


aku bersyukur sampai sekarang.. aku n Mr Superhero masih boleh bertolak ansur.. even kadang2 kami isytiharkan perang dingin, we try to solve it as fast as we can... ada yang kata..hampa tak kawen lagi.. kawen nanti lagi hebat cabaran dia.. ada jugak yang bagi 'semangat' "tengokla nanti bapa lama boleh sabaq".. ok.. terima ja.. memang kita tak tau apa nak jadi masa depan, tapi kita boleh doa.. dan kita jugak yang nak harungi masa depan tu.. In Sha Allah.. takmau cakap besaq hal yang bukan dalam kawalan kita..
Ya Allah permudahkan segalanya.. Aminn...


dan..sambung balik menghitung hari.. semoga semuanya selamat dan berjalan lancar.. In Sha Allah..


tQ for reading.. :)







26.11.13

i love you for a thousand more..



Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you 
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you 

Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

One step closer
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

-----------------------------------------------------------------------------------------

touched.... hummmm

18.11.13

kASUT story

dear Heart..

sebenaqnya nak taip lama dah tapi tak tertaip2 dek kebizian melanda.. (abaikan kalau perkataan yang digunakan dalam belog ini tidak menepati piawaian Kamus Dewan Bahasa & Pustaka.. ngeee~)

ada la hari tu.. lupa pulak tarikh dan masa..err.. aku dan dia dan mereka p la melawat AEON(Jusco) & Sunway Carnival Mall.. saja nak window shoping dekat mall hat besaq2 tu... barang branded2 baq hang.. window shopping jela mampu.. nak dijadikan cerita niat asal nak beli kasut raya..yes! it's before Raya.. eh baru nak cerita?.. memikirkan aku yang agak choosie ini, memang kena sabaq banyakla sapa yang menjadi peneman untuk membeli dan belah. Berapa banyak kedai kasut yang aku masuk satu pon tak berkenan di hati, orang dah nampak cantik, aku buat mulut senget.. "em, takmau lah.. jom"..

and finally.. at ST3P! jumpak jugak yang berkenan di hati.. terus grab and try! waa merelit2... semattnyee...
lembut dipakai.. selesa.. jalan pon tak sakit kaki..TETTTTTTTTTT.........

"tak payahla.. tak berbaloi harga tu untuk selipar ni.."

buat muka poyo.. "orang tak larat dah jalan.. beli jela yang ni.." an excuse walhal hati dah berkenan.. nak kasut.. nak kasut.. nakkk kaasssuuutttt ni jugakk!! (hati sahaja yang menjerit)
"nak spend duit banyak untuk kasut s****d camnih? baik tak payah.. jom p tengok yang elok sikit.. biaq berbaloi.."

sentap pulak hati.. kasut lawa yang hati aku bekenan camtu paggil kasut s****d?
hadoiii... dengan sedih letak balik kasut, buat muka macam sakit perut jalan lambat2.. kunci mulut rapat-rapat nak tunjuk perangai emo.. kah kah kah.. wadefish lol.. masuk semua kedai try semua kasut..

"tak mau, tak lawa.. tak lawa.. tak lawa.. tak mau.. jom balik.." muka sakit perut tu maintain okes..
"k.. jom.."

sampai dalam kereta.. keluaq dari parking.. on the way balik.. tiba2 boleh pulak buat crying scenes! bhahaha

"eh.. awatni.. sakit ka.. ka org buat apa2.. kenapa.. mengapa? "

sangat concern beliau bertanya dengan muka curious.. ha la.. dok tak dok tiba2 gheyau.. apedaaa..
aku.. stail biasa.. geleng kepala dan geleng dan geleng...

"nak kasut tu ka? nak bagitau.."
"tak mau.. jom balik dah jauh dah ni.. lewat satgi sampai umah" alaa.. hujannnnn.......di dalam kereta..

U-Turn time...syiuuuuuuu............

"jom kita p.. lenkali nak cakap la.. bukan tak bagi beli cuma nampak macam tak berbaloi kasut camtu ngan harga dia.."
"hurmm.." (diam....its all about brand..lalala)

then... yeay! dapat kasut IDAMAN...grrrrr...

|
|
|
V

sumber : Mr Google

Lebih kurang camni laa kasut tu... lain kat blink2 ja.. tak sempat pulak amik real pic masa baru beli.. lani kasut aku tu tak comey sangat da.. segan pulak nak interprem.. hari2 layan kasut sama ja p mana pon.. grrrrr (kite shuke sangottt..pang!)
actually..tak gojes sangat pon...simple.. tapi dah suka..so? ada aku kechah? keh keh keh..

ape pon.. thanks dear! its simple.. but you will never imagine how happy i am to have that shoes.. thanks for turning back.. thanks! yeayyyyyy!!!








12.11.13

Yes.. I LoVe You.. RaLf


|
|
|
V

After a fight.. 
Don't want to talk But,

Still You check Your Mobile to know..

If You have missed call or

message...!!!


That's The Hope of "True Love"
Love is when you say I HATE U...
I HATE you...

And your partner smiles..
and keeps on saying
"You cant...i bet...You cant.."

Love is when you want to hate that person...
but unknowingly you start loving 
that person..

Love is when you send a goodnight
message and can't sleep til your
partner's reply comes.. ツ 
This is true Love..

And, after reading this message..
The person who comes
first in your mind that is your
love.

|
|
|
V






|
|
|
V


Dear Sayang..

i love you for giving your heart to me
and trusting me with your pride
i love you for wanting me 
and needing me by your side

i love you for the emotions
i never knew i had
i love you for making me smile 
whenever i feel sad

i love you for your thoughts of me
where i'm always on your mind
i love you for finding that part of me 
that i never thought i'd find

i love you for your patience you stand
where i'm at fault
i love you for giving your hand 
whenever i thought i don't have someone

i love you for the way you are
and for how you make me feel
but most of all I LOVE YOU
Coz i know you're mine for real..

|
|
|
V









12.9.13

e-DaY ~ 07.09.2013

Assalamualaikum...

ehemmm... malu pulok terase.. cesss.. hahaha..
Alhamdulillah, tanggal 7 September 2013 bersamaan dengan 1 Zulkaedah 1434 Hijrah i'm officially engaged with my Mr Superhero..pasni tak yah risau dah kalau pacat ke lintah ke semut dsb gigit aku, jerit ja panggil Mr Superhero....yeay! selamat.. haha.. errr ok.. mengada kannnn... dushhh sebijik.. 

Perasaan? haa yang ney speechless.. tak sangka langsung beb.. dulu2 kan masa zaman remaja kecik, aku dengan geng2 sekolah semua pakat dok gaduh sapa nak kawen dulu.. sapa nak tunang dulu.. aku kata kat hang, hang kata kat aku.. last2 aku dulu?? OMO.. Planning asal, umoq 25 baru nak pikiaq pasal hidup berkeluarga.. oh yes.. konon nak enjoy la sangat.. ulalaa.. and here i come....


tadaaaa... tQ for the gorgeous ring Sisters.. it's perfect! 


nak cerita sesi perkenalan aku n Mr S, mau sampai sehari semalam pon tak habih.. satgi ampa muntah hijau pulak, hahaha so better dont.. In conclusion, aku kenal dia tak lama mana around 1 year camtu.. we are not so serious at first, but then he ask my permission to jumpa my abah.. gelabah jugak.. abah aku? hanya aku dan adik2 yang tau.. tak garang sangat.. but tegas.. full of ethics and discipline.. kami adik beradik selalu cakap, nasib bek abah tak jadik cikgu disiplin kat sekolah noh..keh3

yang terpaling terpenting terrrrr...... terima kasih Bella for sponsor the SR cake! terharu tahap pizza hut! mau dak.. ampa pon tau kek tu berapa hengget khannnnnnn.... maceh Bella for your sincerity.. your kind help.. nanti your e-day kak min sponser yang terbaik dari ladang jugak ye.. heee sayanggg sgt2... my kawan2.. sahabat selamanya... walllaaa! tQ sudi tunggu dari sebelum majlis start sampai majlis habih.. sabaq menanti.. sungguh aku terharu.. aku sayang hampa Bazilah, Khomsah, Kerry, Wiyah.. hampa tak tau, aku memang nak teriak dah hari tu, tapi disebabkan risau mekap belemoih a.k.a cair aku tahan sepenuh hati.. hahaha hanya Allah yang tau perasaan aku masa tu..syhhh....



and then.. let pictures talk... 
|
|
V

my adik2.. aku sayang ang alang & angah... mmuaahhhhxxxx!


She's my superb 'Sahabat' ever.. tQ yunk tolong pasang mende alah tu kat aku!..hehehe





Kerry, Bazilah , Wiyah.. yang sanggup ,menemani sampai majlis abeh.. sayang ampa banyak3....



no komen..nak jugak tempek muka sendiri kat belog...kuang3





Ladies in Red... Bella.. single lagi rasanya.. available ka tak ??
 no komen.. p tanya sendiri..errr...
nak mintak aku ejas sila isi borang dulu ok..
calon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil... 
i wish the best for her life.. for her future.. banyak kenangan kami.. pahit masin masam manis.. at last i see something there.. (^_^)
aku sayang dia.. don't hurt her! nampak nih?? dushhh!




Khomsah.. kawan yang buat aku terharu tahap KFC.. lepas keja penat2 sanggup jugak mai.. Shah.. maceh tau.. aku hargai sangat2...
saayanggg die...hek3



 Hantaran.. me(purple) - him(red)..
Aku punya simple saje.. thanks Cik, kakak, maklang, adek2 ku yang membantu.. jasamu dikenang selagi hayat dikandung badan..
 In Sha Allah..






Cake.. Black Forest VS Coklet Indulgence kot?haha
Kek aku sponser by Bella .. Sila jangan jeles.. zzzzzz -_-


Alhamdulillah.. walaupun banyak dugaan.. semua berjalan dengan lancar akhirnya.. terima kasih keluargaku.. sahabatku.. terima kasih kawan2.. terima kasih geng kg batu 10.. terima kasih sudi baca entri yang berjela-jela nih..


p/s : this is blog.. my comot blog... (^_^) maaf.. kalau ada ayat yang terover.. tQ .. ciao~





5.9.13

e-Talk

Assalamualaikum..


Dear heart..

7th September is coming.. Feeling? urmm.. happy + excited for sure...
Lots of 'dugaan' that make me feel really miserable.. but then, syukur alhamdulillah i'm with Mr. S who always there to support me.. no matter what! waaaa feeling grateful.. http://eemoticons.net


OMO... never think i'll come to this stage so fast.. ya..we can plan all things but still HE the one to decide whether its good to follow our plan or HIS plan.. our fate, 'jodoh', 'ajal', 'maut', 'rezeki' all has been stated, of course we can put an effort to change our life, to make it happen as per what we want.. Nothing is impossible with 'DOA'..http://eemoticons.net



Never give up if you never get what you want.. after you keep 'doa', put all your effort to get it.. http://eemoticons.net just keep in your mind, if we think what we want is better for us, but it may not be great for HIM.. because HE knows better than you.. 'Allah Maha Mengetahui'.. dont feel upset, keep smiling and say Alhamdulillah.. everything happen must have 'Hikmah' behind it..


Ya Allah.. jika dia yang KAU ciptakan untukku.. tabahkan hatiku untuk hidup bersamanya pada jalan yang KAU redhai.. Amin..


p/s : tulih bahasa omputih untuk mengelakkan ayat jadi jiwang terlebih..
jadi adalah normal kalau ada ayat yang tunggang langgang.. maceh.. keh3..

3.9.13

Fact ?

Never go back to an old love no matter how strong the feelings are...
 It's like reading a book over and over when you already know how it ends..


2.9.13

2nd SepTemBer 2013

Dear Heart...

2nd SepTemBer 2013.. 

Alhamdulillah.. with Allah permision.. It's a really special day for my life..
May what we have today full with Barakah.. In Sha Allah.. 
Sure we can plan all those thing to fulfill our dream.. but Allah planning is the great!(^_^)


Berkati kami Ya Allah.. Sesungguhnya Kau Maha Mengetahui segala yang tersirat dan tersurat.. Lindungi kami dari fitnah dunia.. Sesungguhnya kami hambaMU yang lemah.. hanya padaMU kami memohon perlindunganMU kerana KAU yang berkuasa ke atas segala yang berada di langit dan di bumi.... Amin..


24.8.13

It's..

why..

there's always have obstacle for the thing that i want to do..
and everything will change for someone else..
Allah.. pls give me strength to accept all this with all my heart..


Amin..

16.8.13

For Them..

Assalamualaikum..

dear heart..

tau..
bukan syok boleh lukakan hati orang..
tak best pon buat orang sedih..
Alhamdulillah.. I' m happy now with 'kurniaan Allah'..
and i hope you also will be happy..

hampa terlalu baik dengan aku..
hanya DIA ja yang mampu balas budi baik n niat baik hampa terhadap aku selama ni.. apa lagi yang mampu aku cakap..
i'm so sorry..
tak mampu nak penuhi kehendak semua orang..
it's time to let go all the past and start new life..

Mungkin takdir ini untuk kita kembali menilai diri dan melangkah dengan lebih pasti.. bukan untuk kita sesali dan terhenti cuma di sini..

#it's a history.. not story.. anymore..  :')



12.8.13

SweetBitter part 2..

assalamualaikum..

sElaMaT HaRi RaYa!
Mood raya tak abeh lagi kena masuk keja.. huarghhh... tapi ok la.. 
first day at new workplace yang tak mengecewakan! tak la sedih sangat kena masuk keja dalam mood raya.. (^_^) Alhamdulillah.. syukran Ya Allah atas rezeki yang Kau kurniakan..

tempat keja baru.. suasana baru.. kawan baru.. kerusi baru.. meja baru.. erm.. spek mata baru! tiba2 tahap kerabunan mata melampau2.. malas nak pakai, tapi bila tengok orang pon tak bapa nak kenai, masalah daerah jugak la.. so better pakai or masalah daerah tu akan jadi masalah negara pulok.. grrrr...





nak masuk keja nih seriously banyak betoi dugaan.. nak cerita, sebelum masuk tempat keja baru aku nih, kena p NIOSH Training.. n diwajibkan untuk bawak IC potostet dengan gambaq.. baru hampa boleh masuk, kalau tak jangan mimpi, buat p la muka kesian macam POU sakit + lapaq.. Jawapannya still 'Saya tak boleh bagi masuk kalau dokumen tak lengkap, mintak maaf'... perghh.. respek gila! dan dengan sukacitanya aku memang terlupa nak bawak IC Potostet terbabit! dah la pagi2 buta training, toke kedai potostet semua masih dok bekpes kat umah dengan keluarga terchenta.. tapi disebabkan aku p dengan 'Superhero' so aku tenangkan hati, coz i believe.. he will never disappoint me! 


'kak, lepas training bagi IC Copy boleh?'

'tak boleh dik, tak cukop dokumen saya tak boleh bagi masuk, kena postpone training dua hari lagi, kedai potostet paling dekat kat JPJ, 5 minit kalau nek keta.. kot.. 10minit ja lagi saya bleh tunggu'

aku tengok muka Superhero, Superhero tengok muka aku.. dua tiga orang lagi yang senasib dengan aku tak bawak IC copy dok garu kepala.. gila, paling dekat 5 minit, patah balik tak jadi 10 minit? tu tak tambah nak tunggu lif panjat tingkat 4.. jalan lagi p bilik training... serious hati aku dup dap dup dap..
tapi p amik jugak borang n isi.. pegang pen pon rasa macam pegang plastesin ja..


'bak IC nak p fotostet'


tanpa banyak soal.. aku terus bagi IC kat Superhero.. and he run with that IC's.. dah abeh isi borang.. dalam hati aku doa ' Ya Allah kau bantulah dia kerana keihlasannya.. amin.. ' 
tengok jam.. 2 minutes more...adoiyai.. gabra tu harusla..
aku keluaq dari tempat pendaftaran dengan tenang pujuk hati sendiri 'takpa, tak boleh masuk nanti mai len..'  





'Opocot! (tiba2 muncul Superhero kat belakang aku yang sedang gundah gulana)..
'Nah..p cepat..' 2 keping IC potostet! in just one minutes left aku p masuk opis balik..

'Kak, ney IC copy saya...'
'Ok2.. p masuk dulu.. satgi sain kat dalam tu'

kak tu cakap sambil senyum oww... mesti tak sangka aku dan superhero can make the impossible thing become reality..keh3 macam drama baq hang.. tapi tu realiti pengalaman hidup aku.. 
Alhamdulillah.. tetap juga DIA yang menentukan.. Thanks a lot 'Superhero'.. boleh tara tuh?? hahaha

Training hari tu 3 tempat kena p.. one whole day.. dekat Seberang Prai 3 Jam, Bayan Lepas 2 Jam untuk dua tempat.. aku yang masok training nih takdak hal.. yang nak kena menunggu tu aku tau betapa peritnya.. aku ni pon jenis yang tak bapa sabaq bab2 menunggu.. tapi Superhero sabaq menanti sampai terlena kat lobi.. kat kereta.. hati aku?? dok tanya~ awatla aku susahkan orang sampai camnih...nak teriak.. sapa cakap takdak orang yang sabaq menanti?? untuk 12 jam.. bukan sesuatu yang mudah.. hurm.. 

Finally.. hari ni aku jejakkan kaki kat tempat keja baru ni.. betapa aku bersyukur.. pada cik comel yang membantu dengan hati terbuka.. pada Superhero yang tak pernah berkira dgn apa yang dia ada... semua usaha & pengorbanan tu pasti takkan sia2.. In Sha Allah.. Hanya DIA yang mampu membalas.. (^_^)


Panjang pulak rasa.. err... tapi kena tulih jugak! 

ok.. Ciao~



3.8.13

SweetBitter part 1..

assalamualaikum..

bekerja.. menghitung hari nak gedaut (get out a.k.a blah)..haha
sedih jugak sebenaqnya.. den nok sepiking sikit nih..testing testing.. ehemmm..

there's a lot of memories.. a lot of sweet bitter moment.. ada eh camtu? haha
i've learn many things there.. making friends.. find out the reality of life..
buat kerja yang tak pernah aku terfikir aku akan buat.. serious it's challenging!
tak percaya eh.. kerja aku best sebenaqnya.. boleh emel2 omputih.. boleh tau macam2.. it's all about logistics! dari tak tau Shipment Term, Permit Application, shipment movement, flight schedule.. custom form.. SAP system.. and bla bla bla.. i've learned it.. Alhamdulillah.. its almost one year.. tapi still jugak tak cukup one year.. hoho



betoi kan kan kan... (^_^)


teringat masa mula2 masuk keja 27/8/2012.. bopa kali dok gheyau.. bopa kali dok bebai.. dari dok malu2 ayam.. dari tak reti apa.. lawak pon ada bila teringat banyak gilos buat salah awai2 keja dulu.. but thanks to Allah, i'm with people who always support me.. nak cerita tapi kesedihan melanda.. tu la, hati ni sayang kat depa..
rasa nak mention ja nama2 orang yang aku appreciate gila2.. tapi macam awai lagi.. maybe next post.. satgi kami malu nak bersua muka kalau gitau awai2.. keh3

sunyi bila kak Mas takdak.. who's kak Mas?? exceli aku rasa macam tak patot panggil 'kak' kat beliau.. nampak muda belia.. comey.. kecik ja.. bila jalan dengan dia terasa aku yang nampak matured.. hohoho..  but she's so humble.. tak kisah pon panggil 'Kak'.. geng aku jugak.. menangis tu hobi kami.. K.Mas, walaupun kita jarang gosip2 tapi terus terang rasa kehilangan bila kak Mas benti...huwaaaaaa! orang mai tanya ja pasal kak Mas mesti bergenang ayaq mata.. pastu sedaq teruih ceq sayang kat hampa... sobss jaga diri bek nah kat sana.. jangan lupa kat kami..

mengantuk pulak.. nak tidoq! bubuiii..

ciao~


27.6.13

(^_^)

#keja

terharu...
dengan kawan kat tempat keja yang tak penah berkira..
always care.. memang kadang2 ada yang tak puas hati sini sana..
tapi adatla.. keja memang camtu ann..
thanks a lot guys... aku happy dapat kenai dengan K2 Team..
aku sayang kat ampa.. nak cakap depan2 malu.. tepaksele luahkan kat sini... huk3...

menangis a.k.a teriyak tu memang hobi aku..
sejak zaman budak2.. remaja separa matang..
remaja matang.. remaja dewasa.. errr....
sampai kat tempat keja pon.. tak boleh nak tinggai hobi tu...
jiwa tak cukop kental nak buat lagu mana..
tapi takpa la.. teriyak bukan depa potong gaji tiap2 bulan pon.. kan kan kan... hehe

------------------------------------------------------------------------------------------




#rule of life

thanks..
untuk yang sabaq dengan perangai aku..

sorry..
kalau aku dok buat ketegaq tu cuma sebab aku yakin dengan tindakan aku..
bukan nak tunjuk keras kepala..
aku memang akan peduli apa yang orang cakap, nasihat..
u olss bebas nak bersuara apa pon.. (^_^)
but... at the end i will make the decision.. !

love..
kalau la semua orang boleh baca apa yang ada dalam hati..


------------------------------------------------------------------------------------------

heartNotes : it's not easy to 'pujuk hati' each time when u don't realize u crush it with just a simple word.. until u wearing my shoes, don't say it was just misunderstanding... thank you... :')


23.6.13

Nisfu Syaaban..

Malam Nisfu Syaaban (15 Syaaban 1434 Hijrah) jatuh ketika masuknya waktu MAGHRIB pada hari AHAD (mlm Isnin) 23 Jun 2013.

Pada mlm Nisfu Syaaban,buku catatan amalan akan dibawa naik oleh Malaikat utk ditukar dgn lembaran amalan yg baru setelah setahun berlalu.


Mlm Nisfu Syaaban merupakan mlm yg penuh berkat dan rahmat selepas mlm Lailatul Qadar.


Sabda Rasulullah SAW: “Apabila tiba pada malam Nisfu Syaaban maka berjagalah kamu pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya kerana sesungguhnya Allah turun (merahmati hamba-hamba-Nya) pada waktu itu mulai terbenamnya matahari ke langit dunia.


Allah SWT berfirman: “Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)


Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahwa Nabi tidak tidur pada mlm itu. "Rasulullah SAW telah bangun pada mlm (Nisfu Syaaban) & bersolat & sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda SAW & bergerak. Kemudian aku kembali & aku dgr Baginda berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu drpd apa yg akan diturunkan & aku pohonkan keredhaanMu drpd kemurkaanMu & aku berlindung kpdMu drpdMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”


Sabda Rasulullah bermaksud: “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.”


Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:“Sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”


Sesetengah ulama berpendapat, pada malam itulah ditukar dan ditentukan umur dan rezeki umat manusia. Teruskanlah membuat amal kebaikan, kerana selepas 15 Syaaban, maka bermulalah rekod amalan baru bagi setiap hamba.


AMALAN MALAM NISFU SYAABAN


Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib atau Isyak, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan setiap satunya diniatkan memohon:

- bacaan 1 : Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
- bacaan ke 2 : Ditetapkan iman dan dijauhkan dari bala bencana.
- Bacaan ke 3 : Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.

PERBANYAKKAN ISTIGHFAR

Lafazkan "astaghfirullahal'azhim (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil

PERBANYAKKAN SOLAT-SOLAT SUNAT

seperti :
- Solat Sunat Dhuha
- Solat Sunat Rawatib
- Solat Sunat Tahajud
- Solat Sunat Tasbih
- Solat Sunat Taubat
- Solat Sunat Hajat
- Solat Sunat Witir.
Nabi SAW bersabda: “Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu.”

MEMBACA AL QURAN

MEMPERBANYAKKAN SEDEKAH
PERBANYAKKAN SELAWAT & BERDOA

PERBANYAKKAN TASBIH,TAHMID,TAHLIL,TAKBIR

Ucap subhanallah alhamdulillah lailahaillallah allahuakbar
Fadilat : setiap satunya akan ditulis baginya 20 kebajikan dan digugurkan daripadanya 20 kejahatan.

Alhamdulillah.. not too late to share.. ^_^


# copy paste from Fauziah Samad blog.. 

heart's talk..

Assalamualaikum..

It's Sunday again! senyummmmmm lebaq2 ^______________________^
alhamdulillah.. masih diberi kesempatan teruskan hidup kat muka bumi Allah..

kadang kan... kita kena sampaikan sesuatu dengan cara bengkang bengkok..
bukan straight to the point.. awat eh? sebab.. itu yang terbaik..
diam tu lebih baik.. kita belajar dari pengalaman kan..
ini bukan berdendam nama die.. kalau dengan dok diam2 aku dipersalahkan..
terpulang.. aku dah terbiasa tempek plaster kat hati sendiri.. boh minyak gamat kat luka2.. semua aku buat sendiri..... bila.. aku di uji dengan 'diam' tu..
if i can take all that and keep moving.. why not you since you teach me this.. ahah! sepiking pulokk! emo kalu jadi lagu ni la.. seb bek ada google translate..
buleh jugak belajaq tulih2 bahasa omputih kat belog.. keh3



jangan tunggu lagi....
keputusan tu kita buat bila kita dah fikir kiri kanan depan belakang..
kalau tak yakin.. kena fikir,bincang.. setiap apa yg berlaku mesti ada sebab..
aku bukan wanita hebat.. belum cukup tabah untuk berpatah balik ke tempat aku 'eksiden' teruk.. mungkin bukan hati aku yang selayaknya berada di situ..
aku dah buat yang terbaik untuk semua ni.. bukan aku tak usaha pertahankan..
tapi Allah tak izinkan.. mungkin cuma setakat ini..

#find your own happiness.. sayadoaawakbahagia.. In Sha Allah..


17.6.13

oh my derim...

mana penting?

A) Impian sendiri
B) Impian orang lain
C) Impian jiran tetangga
D) Impian binatang peliharaan (including pou) err....

nak capai satu impian sendiri pon susah.. 
macam mana nak penuhi impian orang lain..
sedih.. tapi kuatkan jugak hati.. ha la.. teriak satu timba ka satu besen ka apatah lagi satu tong dram,
bukan nak tercapai pon impian tu dgn ayaq mata... membazir saje...
sabaq nah cik hati... kita ja paham hati kita... kan3...


tengok dalam mata saye! can you read what inside my heart?

Syaaban.. Ramadhan! yeay! nak masuk bulan posa semangat berkobaq2 baq hang.. kenapa?? nanti la cerita len... 
raya pulak.. dulu2 kan.. punya berangan.. merajuk2 nak pakai baju wana sama.. depa buat tak heran ja.. last2 makan kuih raya jela... nasib bek adek2 aku nih pndai ambik hati... terpujuk jua hati yang terlukeee.. wallaaaa...
tiba2 cerita pasal posa.. pasal raya.. wadefish lol.. to be continued.....

kadang2 terasa nak format balik memori + hati.. 
boh Windows 8 sedaih... pueh hati den.. 
takyah susah2 nak ingat2..nak feelin2... grrrrr.... 

nak langkah ke depan.. tapi ada duri kelapa sawit lagi tak kat depan tu.. ha?
i do have a h.e.a.r.t.. same like all of you...




13.6.13

i feEL like RoJak..

note : ini entri bahasa rojak..  why? rojak kan banyak rasa.. sng nak gambarkan macam2 rasa yang ada.. haha dan haha.. 

when you keep blaming others.. never see what u've done wrong..

itu e.g.o nama die... still u have chance before..
but you choose to let it go..
lepas itu.. dont la say orang itu cruel...  no no no...
sometime, when orang buat sesuatu.. think first why depa buat lagu tu..
salah kita or salah depa.. not lompat into conclusion and buat keputusan yang buat kita sendiri regret... bukan lani tau.. nanti nanti la..

u should learn to forgive and forget.. mudah nak maafkan, tapi susah nak lupakan.. that's the reality..

to whom may own this word..
u should tahu how hard i'm to accept for the first time..
macam mana susah begging for the forgiveness..
u choose it... then jangan tanya why i'm doing this..
ya..Kerana Allah.. saya dah lama maafkan awak..
dan doakan awak bahagia dengan keputusan yang awak ambik..
May you happy always..amin.. :)


8.6.13

alaa.. yang putih-putih tu...

assalamualaikum..

Allah Maha Adil..

cepat atau lambat.. kita akan sedaq..
tapi pastikan kesedaran tu datang sebelum terlambat.. :)

mekaseh untuk yang tolong hulurkan tangan bila aku jatuh..

eh.. ari tu kan3.. aku p la mencemar duli jejak satu tempat ni.. tak penah baq hang main menda alah yang kita kena baling bola bagi yang putih2 tu tergolek semua.. hala.. orang ajak nak ajaq tak mau.. 
alasan~ sat la,.. tunggu terbukak ati nak main menatang tu aku p main la.. haha

penah jugak la kena ayat 'budak2 pon tau main la menda alah nih.. koman la'~
ceittt... alaa.. tak penah main baling bola bagi yang putih2 tu tergolek pon koman ka?? seriously... nak tergelak beb.. kemon la.. errrr.... 
disebabkan aku pikiaq ke luaq tepawe, aku buat tak heran ja pada mereka yang pikiaq dalam tepawe.. 


satu la nak habaq.. n FYI ini takda kena mengena dengan main baling bola kat yang putih2 tu.. tapi untuk umum ok... 'U' ---
jangan pandang rendah kat orang.. belum tentu kita tau semua yang depa tak tau...
ilmu tu kan untuk dipelajari... 

Alhamdulillah kalau kita tau banyak benda..
tapi jangan pertikaikan kekurangan orang lain.,
mungkin depa ada sebab untuk tidak tau tentang something.. ye dak?


p/s : tQ for trust me to main benda alah nih.. appreciate it.. :)







2.6.13

tiga saje..

assalamualaikum..

dear heart,..

part#1 - tacing

depa nampak kita bahagia..
gelak tak ingat...
senyum lebaq2...
buat status syok2..
komen kat fb gila2..

tapi depa tak nampak hati kita,,
we can lie to everyone but we can't lie to our 'hati kecik'...
dah jadi budak besaq ni buat keputusan bukan boleh buat macam jadi budak kecik dulu2 tu.. semua boleh bersuara.. boleh menyalahkan..
boleh bagi idea yang bernas..
tapi pls stay still for a while and listen..
apa kata hatiku..

part#2 - nak bebai

nak ikutkan sangat ego & hati yang ketegaq tu..
you will regret one day.. percaya la..
ye.. kita kan sibuk nak cari salah orang len..
sampai lupa nak nilai diri sendiri..
eh lupa.. kita baik.. baik sangat3... perfect wa cakap lu.. kan.. so xyah judge diri sendiri! grrrrrrrrr...

part#3 - nak habaq

tak baguih kalau cakap 'sabaq ney ada batas dia'..
tapi ingat sama apa yang orang korbankan untuk kita even
kita benci sampai nak tgk muka beliau pon tak mau..
gamak nak jugak tunjukkan sikap 'AKU TAK BERSALAH, HANG YANG SALAH'.. buat la.. kita tak rugi apa.. cuma tacing sikit la..
cakap pasai hati memang camtu.. tak yah sembang jiwa kental sangat..

p/s :

understand.. there's a wonderful way, but pls.. don't make it hard..
i'm afraid i can't take it..  Allah.. pls guide me... show me the right way.. amin..

28.5.13

for u.. :)

dear heart..

terima kasih awak..
kerana buat saya sedar saya layak untuk disayangi..
kerana buat saya sedar betapa berharganya diri saya..
kerana buat saya rasa sempurna..
kerana buat saya rasa diperlukan..
kerana buat saya rasa istimewa..


tenkiu beri3 mash! ^^








12.5.13

reason..

assalamualaikum...

nak tanya.. salah ka aku dok beletiaq kat blog?
nak habaq.. bila menaip tu perlu ka aku specific kan kat sapa aku tujukan benda tu so sapa2 yang lain takkan terasa??

hampa tak tau berat mana aku tanggung semua..
jadi jangan terlalu cepat menuduh melulu..
jangan senang2 nak buat kesimpulan..

aku rasa bahagia..
tapi kenapa nk jugak cari jalan bg rasa tu hilang..


bukan niat aku nak jatuhkan air muka sapa2..
if ada yang terasa atau ada yang nak bagi sapa2 terasa.. 
maaf.. 

kadang soal hati bukan boleh cakap direct..
kalau nk ikot hati yang ter'sentap' ni dah lama dah aku give up..
kalau nak kata rasa 'terhina' .. aku lebih tau..

p/s : lagi2 nak tension.. camana la nak awet muda lagu neyh! adoiii... hua3



tak dan pikiaq tajuk

kita ada hak kan nak buat keputusan dalam hidup kta?

sampai tahap ni aku tak mau salahkan sapa2..
salah aku jugak yang tak bertegas dengan keputusan aku dari dulu..

aha.. cuti hari ni..
masak sambal sotong.. kangkung goreng belacan..
eh... opss... grrrrrr.....
esok cuti lagi.. lalala 

actually.. 
sedang keliru dengan misi dan visi hidup..
alahai.. kan senang jadi budak kecik.. tak payah pikiaq kalah perdana menteri..

~saya ada prinsip hidup saya sendiri..
saya ada matlamat hidup saya..~
aku nak jugak achieve something dalam hidup aku..
sebelum sampai waktu tu tolong jangan buat aku buat brek kecemasan,
konpem sentap semua rakyat jelata nanti..


jangan anggap aku terlalu mudah bila aku menurut..
jangan anggap aku terlalu lemah bila aku diam tanpa kata..

pls.. do respect others if you want others to respect you..






8.5.13

Oh mY Abah!

kenapa tiba2 rasa macam baru tersedaq dari mimpi..?? oh my comot blog..
awatla dengan tuan hang ney....

Khilaf manusia tu lumrah..

Abah..
Lelaki pertama dalam hidup aku yang paling aku sanjungi..
paling aku sayang..
memang abah garang.. kecik2 dulu apa jenis rotan yang aku tak besa kena??
menangis berapa juta kali sebab kena marah..
tapi that's my abah.. garang abah untuk mendidik..
tegas abah untuk bagi kami adik beradik sedaq betapa pentingnya satu 'pendirian' untuk teruskan hidup..

jangan tanya banyak mana sayang untuk abah..
cukup dengan satu ayat ~ i'm willing to give my life for my 'abah' dan sanggup berkorban apa pun untuk tak lukakan hati abah...

terima kasih abah!

Syukran Ya Allah.. kerana Kau masih memberi peluang untuk aku bangkit dan berjalan ke arah yang diredhaiMu.. Teguhkan imanku. amin..



30.4.13

sembang..

assalamualaikum..

tak tau??
no idea..
blurrr..

depa kata syok kalau boleh dapat apa kita nak..

satu ja la nak kata..
kita bebas nak mengkritik orang.. 
bebas nak kata apa pon untuk puaskan hati kita..
nak menyampah ka.. meluat ka.. benci ka.. ikut suka la..


tapi..
sampai satu masa kita sendiri akan sedaq benci tu tak bawak ke mana pon..
cerita macam2 boleh buat.. tapi diam tu lagi baik..
yang mengatur sebuah kehidupan bukan kita.. tapi DIA..
yang menetapkan takdir bukan manusia.. tapi yang Maha ESA..


jangan diukur banyak mana hati kita dilukakan..
jangan diungkit di mana pentingnya kepercayaan..
jangan dipertikai sebuah pengorbanan..

sebab..
kadang kita lupa.. 
kita yang p dok bagi luka banyak2..
kita yang tak paham maksud 'percaya'
kita yang tak reti nak hargai makna 'pengorbanan'

Maaf.. :)

ciao~ 


17.2.13

one day..

dear Heart..

tak semua yang kita nak kita dapat..
tak semua yang kita dapat akan buat kita hepi..
tak semua yang buat kita hepi akan buat orang lain hepi..

kadang2 aku tercari-cari mana hala tuju aku lepas ni..
dah keja.. then buy a new car.. then?
hati aku kosong.. that's the truth..
sorry for being honest..
tolong buat sesuatu..

thanks..

take care Heart..


28.1.13

tipu tu berdosa tau.. grrr!

Assalamualaikum..
dear heart..

kan dah kata..
kalau tak semua sama, 99.99999% mesti sama!
jangan jaga aku.. aku tau jaga diri sendiri..
jangan amik berat pasal aku..
mummy n dedy aku ada lagi nak take care pasal aku..

nasib la mata ney celik lagi..
hati tak buta nak menilai..
n again i told you..
Allah will never let me alone..
selama mana nak hidop dalam penipuan?

 
T.I.P.U tu takkan lama mana..
sebab kebenaran tu takkan menyorok lama lama..
its ok kalau nak jugak pertahankan sesuatu yang tak benar..
your choice..



trust me.. you deserve what you get.. jangan menyesal atas kesilapan sendiri..
peluang ada tapi still jugak lempaq jauh2.. sendiri tak mau ambik kan? :)

p/s  : lega bila mata dicelikkan di saat hati nak tidoq.. ulala~

24.1.13

WoRds.. Speak!

assalamualaikum..

اللهم صل على محمد وعلى آله وصَحْبِهِ وسلِّم

bila orang dok mengata belakang.. buat cerita yang tak dak aka fitnah.. sakit pulak hati ceq neyh! grrr..rasa nak bebai guling2, nak jerit biaq whole world tau tahap ketensenan yang melanda hati aku!

tapi....

sejenak bila dok diam2.. pikiaq dalam2.. aku sepatutnya bersyukur dengan kata2 depa kat belakang aku tu sebab dengan tu aku tau mana kelemahan yang perlu aku ubah.. and the most important thing! thanks guys coz tolong tambah pahala aku.. he he he..

ya.. kadang khilaf sendiri jugak yang bikin apa yang sepatutnya tak jadi.. terjadi.. but that's Allah fate.. you and me should accept it.. either you want it or not ! bila semua orang paham maksud Percaya pada Qada & Qadar ketentuanNYA.. then you'll get the answer for the question "Kenapa jadi macam ni? aku xpenah mintak jadi macam ni!"......

quotes on life

nak habaq.. sekali lagi aku jatuh moto ! dua kali dah.. senget betoila.. aha.. takdir lagi.. tapi salah aku jugak kot? niat di hati tak betoi.. mak kata naik moto baca doa, baca ayat kursi tapi tak mau amek port.. errrr... tapi memang brader yang bawak kereta tu lupa camana ETIKA memandu yang betoi sebenaqnya!  lalalala huwaa! saket baq hang.. calaq balaq moto SYM adek aku.. hukk
dan tima kasih banyak2 kepada mereka yang membantu hulurkan tangan ringankan beban aku semalam..  Allah ja yg mampu balas jasa mereka.. moga murah rezeki.. amin

errrmmm.. hat tu ja kot nak merepek hari ni.. dok kat opis tak boleh taip banyak2.. satgi kena ambush naya ja.. hahaha

one more thing..

ampa.. bila cinta tu ada.. mesti akan ada selagi Allah izinkan..
cinta tu p pon sebab Allah yang tetapkan..
kata-kata yang keluaq dari mulut ni umpama doa tau.. so cakap la yang baik2..
nasib kita masa depan kita tak tau.. entah2 apa yang kita kata kat orang hari ni.. akan jadi kat kita satu hari nanti.. tak jadi kat kita pon, sedara sepupu sepapat kita dok ada lagi.. jangan lupa..

two more thing..

ampa.. aku maafkan ampa seikhlas hati aku.. (^_^) fuhhh.. lega rasa hati.. dan.. tolong maafkan aku jugak seikhlas hati ampa kalau ada salah aku kat ampa..


p/s : Ya Allah, jika fitnah itu adalah yang terbaik untuk KAU jadikannya nyata untukku.. aku bersyukur.. thank you Allah..