baby

22.12.14

20.12.14 :)

Assalamualaikum..

It has been a moment...Terasa diri macam lebih matang..sampai nak update blog jenuh pikiaq ayat.. =.=



belanja gambaq satu.. :P


dear diary..
date 20.12 dh datang dan berlalu (mai dan p).. dulu.. tiap-tiap taun mesti rasa birthday macam "ok.. umoq bertambah ja setaun".. dan each year mesti ada scene gheyau sampai rasa risau bila tarikh hari lahir nak dekat..biaqla tak payah sambut.. biaq xdak orang ingat xpa.. sebab hari tu konpem ayaq mata mesti tumpah.. hati lebih soft2.. sedih sebab makin tua kot??

tak terkecuali taun ni.. rasa risau tu tetap ada.. cuma, taun ni aku dah bergelar seorang isteri.. dan birthday celebration taun ni pon dah bertukar status.. dolu2 gheyau jugak.. taun ni pon gheyau jugak...tapi gheyau yang berbeza.. nak buat camana.. that's me.. :) janji bagai nak rak xmau dah gheyau tapi hampehhh.... back to the story.. aisehh, sepiking...... errrr.... maap,... sejuk2 sbb ujan bajet macam sjuk sbb snowy2... haha

berbalik kepada 20.12.. betapa aku rasa bersyukur, happy..sampai tak tau nak habaq.. rasa macam aku tengah belakon cerita dalam novel romentik2 yang aku baca masa zaman muda belia dolu-dolu.. Alhamdulillah..

aku tak tau, sejak dari bila Mr Cimot punya planning..tapi.. "abang berjaya buat ayang rasa terlalu sempurna".. weeeyuuuu....

dua tiga hari nak sampai date 20.12 tu berapa banyak kicik hati juga ada aku rasa.. mau dak,Mr Cimot a.k.a Somi tersayang dok mesej sorok2.. jawab call jauh2..pegang enpon sikit terus berubah muka.. cepat2 amik tanya.. sapa mesej? sapa call? pastu nak sembang2 tunggu aku masuk kereta dulu.. p semayang jumaat bawak enpon sekali? tak penah pon selama ini.... sentapp hati ceq oii... setan punya syok buat keja masa tu, add in feeling, add in pikiran2 tak elok semua.. add in semua2 benda yang bagi heart broken.. fuhhh...

dan.. aku?? dalam banyak2 add on bad menu yang menerjah akal pemikiran dan hati.. tetap aku cuba buang semua, think positive.. buat macam biasa..bajet macam tabah nak jadi isteri mithali.. tak baik sangka buruk kat Somi tau dak! marah diri seniri.. berbekalkan semangat positif yang ada dalam diri .. aku senyum macam besa.. sikit pon tak teguq perubahan2 yang Mr Cimot buat.. maybe aku ja yang pikaq bukan2..lagipun.. beliau suami aku..bukankah seorang isteri perlu setia berdiri di sisi seorang suami tak kira walau satu dunia mencemuh.. walau semua berlalu pergi?? tempat seorang isteri di sisi suaminya..
terima kasih Mak.. Mak ajaq kak semua ni..  :')

Friday - 19.12.14
pagi-pagi Mr Cimot bagi task..

"p cari kat gugle, kenapa kalau depa isytihar esok posa Ramadhan, malam tu kita p terawih dah? kenapa kalau depa isytihar esok raya.. tak payah p terawih dah?"

errr... tergagap2 and terpinga2 aku.. kenapakah dengan soalan ini??

"abg rasa nak bwk ayg p satu tempat laa"
"p mana p mana?" 
"mana boleh habaq.. nnt tak siok laa.."
"bila abg boleh habaq?"
"tengokla ptg2 sikit.."
"hurm...." p candle light dinner ke?tanya diri seniri..

tengah hari session..

"ayg ada baju kurung yang boleh pakai lagi?"
"takdak.. xceluih dah..ngee"
"abeh tu mlm ni nk pakai baju apa?"
aik...curios... "baju comey tu ada.. tp xbasuh lagi.."
"nk bsuh bila.."
"satg.. masa abg p mayang jumaat"
"bila boleh kering?"
"malam kering.. sat ja.. hari ni x ujan"
"ok..:D"

balik keja pon..

"ayg dh cari dah apa abg suruh cari??" err... lupaa.... gulppp... 
"nak masak ke hari ni?"
"boleh.. abg nak mkn apa?"
"emm.. apa yang ada.."
"ayam ada.."
"abg rasa xpayah masakla hari ni.. tension la hari ni.."
"erm? ok.." sengih lebaq2 dalam hati... keh3
"abg nk bwk ayg p satu tmpt tapi kena tutup mata.. boleh x?"
"boleh" laju ja p jawab.. haishhhh

"p cari kain nak tutup mata"
"hahh?? tak payahla.. buleh tutup dengan tangan.. tak nampak.."
"tak boleh! td dh kata boleh.."
"hurmm...ok..siap dah"
"aik.. xmekap pon.."
"err?? sat2.. p tmbh eyeliner ngn merah pp"

Mr Cimot drive p jalan yang aku tak tau mana arah tuju.. pastu..

"kena tutup mata dah ni...meh kain"
"alaa.."dengan redha bagi..
"ok siap.. nampak dak nampak dak?"
"dak.. gelap ja.."

pastu kami meneruskan perjalanan.. rasa apa pon tak tau masa tu.. gelap..
nak gheyau ada.. nak tanya macam2 tapi tak terkeluaq sebab rasa kaku seketika..

"ayg npk gelap kan.."
"hurm.."
"macam tu la abg rasa bila ayg xdak dlm hdup abg.."
"takmau cakap macam tu.. nanti gheyau.."

pastu aku rasa Mr Cimot bwk keta pusing-pusing.. syiu syiu.. kona-kona... pastu gedebuk gedebuk.. adoi.. banyak betoi bonggol kat sini..

"kita sampai dah.."

aku dengaq bunyi suara ramai2 orang.. ishhh kedai makan ka apa ni? 

"abg.. nak bukak kain ni.. malu, stg semua org tengok.."
"ok ok..meh abg bukak, pusing2 takdak sapa nampak lagi.."

then.. taraaa.. tengok2 keliling.. fuhh.. lega.. kat umah kak ipaq aku.. bukan kedai makan.. pusing belakang, skodeng betoi2.. maklumla xpakai spek mata..satgi xnmpk la eyeliner ceq.. miahahaha..err.. nampak mak.. alang.. angah.. eh abah ada? eh.. kak2 ipaq..somi kak ipaq..mak mentua.. eh anak menakan pon ada kat luaq.. errrr...semua ada... masa tu, rasa serupa tak pijak bumi, gheyau dulu kat luaq umah...

"ini ja abg mampu buat untuk ayg.."

apa lagi mau...kelu tak terkata.. semua insan yang penting bagi aku, ada di sekeliling aku.. atas usaha seorang suami.. himpunkan semua untuk bagi aku rasa sempurna.. tak mau bagi aku rasa kekurangan pd hari lahir aku..betapa aku hargai, aku xdapat nk ucapkan.. betapa aku gembira.. pon aku xdapat nak gambarkan.. Cuma Allah yang lebih mengerti apa yang ada dalam hati ni..

dapat kek cantik & sedap.. dapat beriani sedap.. dapat doa selamat.. dapat kasih sayang banyak2.. dapat lagu epy birthday sedap.. ermm..paling penting dapat satu memori yang terindah.. lebih dari cukup sayang..terima kasih untuk segalanya suamiku.. tQ for sisters in law..mother in law yang penat2 masak sedap2.. tQ utk mak abah.. adek2.. we are ONE.. Alhamdulillah.. In Sha Allah... moga ukhuwah yang terjalin kekal sampai akhirnya,..


"tau kenapa abg tanya pasal teraweh n raya semua?"
"tak tau.."
"sebab dalam Islam bila lpas maghrib dh masuk hari baru..means hari ni dh masuk hari lahir ayg.."
terdiam lagi,...i love you...

my special birthday cake.. 

Mr Cimot parking jauh-jauh masa nak tempah takut menghilangkan surprise katanya..
alasan.. nak beli ubat.. "aik, habih dah ka ubat? bukan baru beli kah?" soalan takdak jawapan... errr.... ok...... 


Saturday 20.12.14 - terlalu istimewa..

"Happy birthday sayang"

#Terima kasih Syg for this wonderful moment..my precious, my beloved, my heart.. my everything..love you 4ever.. aaminn..
#Syukur Ya Allah untuk rasa bahagia yang Kau izinkan ini.. Berkatilah kami hingga ke akhirnya.. aaminn..
#Thanks my dear family for this happiness moment..
#Thanks Bella for the yummy cake.. :) thanks for never forget.. syg Bella,.. :)
#Thanks for reading this long long story.. 

Lega rasa hati.. fuhhh.. ;)










2.10.14

...

Dear Diary..

Once in a while.. when think of what i'm trying to get in this temporary world..
feel lost sometime.. but just then i realize, i've got my strength here.. inside my heart.. Allah.. how great HE is when we sad.. HE always be there..
Always listen.. Always understand.. Always forgive.. Always make us feel we are not alone while no one there beside us..

HE give us the happiness.. HE makes our dream come true.. and sometime, HE make us cry.. just because HE want to remind us.. nothing is "KEKAL"..








18.4.14

Marriage Life - 1

Assalamualaikum..

ni haa mengantuk punya pasal kat opis.. cari qeja nak update belog.. padahai qeja melambak ja nak buat..kihkihkih..

wallaaa... it's 18th April 2014! makna kata dah 3 bulan 8 hari ceq merangkul gelaran wifey to CIMOT (nama manja - stands for encik comot..kui3).. amik la dengan rela hati nama baru tu yek my dear husband Ralf a.k.a ciMOT.. kekeke


#ijustlikethisphotodamnmuch
pasai tu aku tempek gambaq ni ja kat mana pon.. pasai nampak putih gebus kot.. bubububu




tengok ni.. kannn wa da cakap lu.. gambaq hat tu tu laa.. hee
p/s : aku buat sendiri tau benda alah ni.. ngeeee tau tak lawa.. but that's my effort wokeyh for my hari bersejarah! (^_^)



alam rumah tangga? tercabaq tu harusla.. tergores terkentut termenangeh tersenyum sorang2.. tergigit2 ter... errr... banyak benda yg terbaru yg terketahui dan terharus diterima.. maaf untuk 'Ter' kuasa lemen2 tu.. cuma nak cerita in a simple way, ter.. maksud dia kita tak sangka pon macam tu tapi jadi macam tu.. haa paham dak.. ok dak?


dalam 3 bulan lebih ni banyak yang aku n Cimot lalui.. kicik punya hal pon nak termenangeh.. sampai Cimot siap bg warning kat aku "Jangan menangeh.. abg tak suka" eh.,. abg pulokss.. hahaha air mata tu akan ada bila aku happy, aku sedih, aku bahagia, aku tergaru.. pendek kata semua part yang ada air mata kategori harus.. nak kawen? belajaq dua benda ni nah adek2 "RESPECT" & "BERTOLAK ANSUR" .. tak payah simpan ego2 tu..tak payah berkira sangat nak mengalah tu.. even tak salah pom.. that's how a WIFE should be.. itu yang aku belajaq setakat ni..


hat husband2 aku takdak tips.. bukan pa.. satgi hampa kata aku berat sebelah pulok..keh3..hurmm.. aku tak kata Cimot is the best man ever.. aku tak cakap Cimot is soooo suweeetttt and gentleman.. it just that.. "U complete me heart.." cukup sekadar itu.. biaq semua kebaikan Cimot yang berjuta-juta lemen tu aku simpan sorang-sorang.. heyy yaaa.. memang aku seppp banyakkk bab2 nih..takot Cimot pemes tiba-tiba aku yang tepuk kepala..menyesal interprem Cimot banyak2.. kuang2..




gambaq tawen-tawen tak siap lagi.. hat main-main kat lalang ni ja ada..
nanti lah update semua gambaq tawen tawen....
#tQ Angah bambambum.. ;)



ada orang tanya "macam mana hidup suami isteri..." aku dengan tersipu2 malu + buat2 comel cakap "syok!" huarghhhhh... tebaiii muka nak keluaq ayat tu satu pommm... tapi yang tak best tu makcik tu balas balik kat aku "baru lagi macam tu laa.. lama2 esok tau la syok ka apa...." !@#$%^&!!!! blank sejenak.. deyy.. apa daa.. supposed to be hampa dah lebih makan garam hampa nasihat hat bek2 kat adek2 muda belia hat baru kawen ni tips nak mendamaikan rumah tangga.. bukan cenggitu..bukan bukan bukan (upin ipin style... weeeee)..


aku cuba untuk buat hari bersejarah aku complete.. nak semua happy.. but still ada jugak moment touch my heart gila gila..nak buat macam mana.. kita merancang..kan kan kan.. cumanya aku ingat tinggi mana marah dan sakit hati aku bila hati orang yang aku sayang terluka.. tetap jugak aku hamba Allah.. darjat tu tetap seorang HAMBA.. remember that Nur.. rendahkan hati.. tak rugi..nanti Allah bagi kat kita pahala sabaq tu tinggi-tinggi.. abah aku ajaq aku lagu tu.. biaq orang buat kat kita, kita jangan buat kat orang.. sapalah aku nak buat terok2 sedangkan hati tabah abah pon tak peduli..hati mak yg sensitip pon cuma senyum ja terima.. i'm proud to be your daughter MAK ABAH.. terima kasih sebab ajaq kak macam ni.. sobsobsob.. hati tacing..
arghhh tinggalkan part tak best ni... syiuuuuuuu


nimoon part / kawen part / selfie2 part nanti aku update lain.. bajet macam glemer belog momot ni haihh.. takpa.. its my life diary.. taip lawa, tulih tulisan xlawa.. kannnn..hahahaa k paiii... 


p/s : SABAQ.... SENGIH banyak-banyak.. ngeee