baby

10.12.15

2R - Redha - Respect

Assalamualaikum..

Hi Momot's!

Sejak2 ada Comot Junior ni busy sedia.. Kadang-kadang nak mandi pon tak dan..
tu orang kata pengorbanan sorang mak.. bagi anak mandi wangi-wangi.. mak tak mandi pon takpa..kehkehkeh..

terbukak jugak hati nak update bukanlah kenapa..
Mr Cimot merungut..

"Abang rindu la nak baca blog ayg.. tolong merapu belasah abg mcm dulu2 bleh x?"

kuikuikui,..feeling..omaigadd !! blog ceq ada pembaca setia thauuuu(kasi sengau lebih sikit)
fensan sat..perasan tahap gaban.. erkk


Life selepas dua taun lebih kawin ni n lepas ada Dikmot (Comot + Cimot = Dikmot) sibuk gila..
balik rumah Dikmot merap merap (merengek) nak dukung..Mr Cimot pulak.. jeling jeling kot tepi.. asyik2 Dikmot ja.. hahaha

Dikmot pon pandai jeles jugak.. kalau p picit2 kaki daddy dia, mula la tinggal semua mainan buat bunyi2 mintak perhatian.. hai la kesayangan-kesayanganku .. rasa bahagia bila ada yang sayang kan?
Alhamdulillah..

Bab rumah bersepah xboleh kata apala.. nasib bek la Mr Cimot tak berkira.. nampak lantai macam ada habuk2 sikit.. dengan rela hati p sapu.. angin kipas slow, cari kain panjat kerusi lap.. kadang-kadang aku terasa jugak.. macam tak patut ja somi nk buat semua tu

"abg takyah buat.. nanti ayg boleh buat tu semua.. "
"takpala.. kita sama-sama keja.. ayg letih, abg pon letih.. sama-sama la kita kemas.. baru adil"
deep........tacing gilos..

dulu heran, apa pasai rumah dia tu dia ni sepah-sepah ja..
haa lani tau la.. tak dan weyy.. balik- balik kerja layan Dikmot mau sampai pukul berapa..
nak masak lagi, pasai depa kata nak mengorat somi kena bg makan apa yg kita masak..kihkih
tak sedap pon takpala.. aku tengok Mr Cimot bila pon aku masak telan ja sampai kenyang.. tak penah tolak tepi. kadang-kadang aku tau, aku masak tak berapa nak best.. pasai tekak ngn mulut aku makan pon rasa errr...sabaq sajalaa...  tapi beliau tetap makan tanpa buat muka "yerkkk..xdap pon!! nak muntah! nak muntah!" what u expect more, dear Wife?? :)


ada sorang kawan.. mai cerita kat aku baru berkenalan dengan sorang mamat nih..
dia kata family dia dah cari sorang calon, tapi dia tak berkenan.. hati suka kat mamat yg sorang ni..
aku cakap dari sudut pemahaman aku lah sepanjang berumah tangga tingkap pintu semua nih..

 "nak kawin kena ada rasa REDHA dengan pasangan kita.. "

bercinta punya masa.. semua hampa nak yang suweeeettttt ja..aku pon macam tu..impian melangit baq hanggg...senang cerita, kita tetapkan sendiri apa pasangan kita kena jadi..??

aku nak muka dia ensem & lawa..
nak dia bersih & wangi sentiasa..
nak rambut pacak2.. takmau botak.. tak mau rambut panjang..
aku nak dia beli aku hadiah bunga rose banyak2 tiap2 sebulan sekali..
nak dinner romentik..
nak rantai mas seminggu sekali..eh melampau betoiii..kuikuikui..
nasib ceq xsuka barang mas.. :P
pendek kata nak semua perfect ikut apa yang kita impikan! NO!
tu salah..

tak boleh tak boleh..
bila dah kawin, takkan boleh elak dari kelai (gaduh/bertengkar).. takkan boleh..!
harmoni macam mana pon.. sayang macam mana pon.. cinta gila-gila sekali pon..
mesti akan ada satu masa jadi salah paham.. merajuk.. marah.. bebai..

PASAIPA?..
kita dua orang yang berbeza nak kongsi hidup sekali..simple..
adik beradik satu darah pun susah nak paham.. so??

Redhala..
ajar hati kita redha dengan kekurangan dan kelebihan suami/isteri yang kita pilih..
redha dengan apa yang kita miliki..
bila ada redha.. kita akan lebih mudah menerima dan memaafkan..

tapi kalau ada yang dah melampau sangat tu... redha tu macam tak kena pulak kann?? haha

ambik dari segi yang positif beb..
kita tau kat mana kita perlu mengalah..
kat mana perlu tegas.. kat mana perlu menerima..
sebab apa kita tau?? kita lebih kenal diri kita..
jangan sampai benda kecik bagi besaq pastu sendiri sakit jiwa..alahaii..

kadang nak pertahankan sangat ego tu, perasan tak jauh dalam hati kecik cakap "sudahla.."

PEACE! ;)

P/S : tak mendongak untuk berbangga.. tak menunduk untuk mengalah.. kita cuma hamba.. ^^









10.7.15

Raya!

Dear Diary..

lama tak jumpak hang..




they are all in my heart.. apa pon jua.. apa pon yang dikata.. mereka tiada gantinya.. rindu.. sayang yang takkan pernah hilang.. don't hurt them.. i will hurt a lot.. :')
 #mysuperhero #myabah #mymak #myadek2 #mykids #myinlaws 

dekat nak raya mesti touching kalau dengaq lagu raya..
feeling2 macam aku nak p merantau jauhhhhhh.. haha
raya taun ni dah bertambah ahli.. alhamdulillah..
posa taun ni banyak dugaan.. punya teruk eksesais hati bagi kuat kuat dan gagah perkasa.. 
apa boley buat.. aku bukan akak sado yang tak lut langsung biaq apa jua yang melanda..
aku akak tacing.. sobsss.. hehhh

tapi tapi tapi... dugaan tanda Allah syg.. tu lah, tak yah amik port..
aku memang cepat ja hangin.. tapi sat ja puting beliung tu..
seminit dua minit.. tiga empat.. sejam.. tidoq.. hilang la..
(cuma jgn kacau Superhero aku.. Parents aku..semua kesayangan aku..sakit gila hati gua nanti..mula nak jadi incredible hulk..)

dari zaman pakai baju sekolah, zaman kolej2 pakai pesyen2.. bukan sikit pon yang aku lalui,
banyak dah kenangan elok tak elok.. pengalaman pait maneh semua cukup..
and it do helps making me stronger from day to day.. 
In Sha Allah.. it will continuously be....aaminn3

aku bersyukur Allah kurniakan hati yang kental kat aku.. hati yang cepat sembuh.. 
hati yang mudah melupakan dan memaafkan.. alhamdulillah..

 baju raya? kain raya?  kuih raya?  tudung raya? mekap raya? kasut raya? raya dan raya?
hurmm.. tak semangat sangat nak raya taun ni.. pasal konpem xdapat duit raya... haha
kesimpulannya.. aku R.I.N.D.U.. rindu semuanya.. :)

entri tergantung..blurpp

Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin..
#forgive n forget
In Sha Allah.. kita bahagia..

annyeong..





mudah.. :)


kecik.. tapi berat.. :')

Mintalah kepada Allah untuk melupakan...bila kita mampu melupakannya maka disitu akan ada kemaafan....bila disitu ada kemaafan maka lahirkanlah keikhlasan. Dan harus diingat setiap pengalaman itu berharga walaupun pahit...jgn salahkan takdir...kerana dihari kemudian kita akan tersenyum mengenangkan takdir itu...
senyumlah... bertabahlah.. 

duhai hati..
jika remuk.. bina semula..
jika luka.. ubati lagi..
jika jatuh.. bangun semula..
jika lupa itu indah.. lupakanlah..
jika mengingati itu mendamaikan.. jangan biar ia pergi..
jika bahagia lebih bermakna.. teguhkan yang ada..



Bismillahirrahmanirrahim..
Kau lebih mengerti hati hambaMu.. Kau lebih mengenali ketulusan hati hambaMu..
Kau lebih tahu kebenaran.. dan Kau Maha Mengetahui segala yang tersurat dan tersirat..
jika masih ada dendam di hatiku..Izinkanlah untuk ku hapuskan dengan keredhaanMu.. 
jika masih ada luka di hati kecilku.. Izinkanlah untuk ku ubati dengan air mata kesyukuran kerana dugaan ini tanda aku masih dalam pandanganMu.. aaminn..






17.3.15

kalau masih ada..


kalau  esok masih ada.. biarkan ia cerah lagi..
kalau mampu diputar masa.. biar senyum ini di sini..
kalau ada baki usaha yang tersisa, biar mampu hingga ke akhirnya..
kalau nanti bahagia masih di sana, biarkan ia kekal bersama..
kalau mata masih bersuara, itu tanda cinta..

dan kalau nanti bintang tiada.. matahari menjelma jua.. memori indah tetap ada.. 
moga kekal selamanya..

bernafas dalam memori,.. :')








9.3.15

hi diary..

34 weeks... :)

terasa nak menaip.. hi diary... :)
bb kecik asyik main-main.. indahnya perasaan bila rasa movement dalam tummy..
dok sorang2 pon boleh senyum.. doktor cakap bb ok.. semua ok.. In Sha Allah, hope everything will be okay till the end.. aaminn...

Mak.. macam ni mak rasa dulu kan masa kak dok main-main dalam perut mak.. sampai 9 bulan lebih.. kak tanya sakit dak mak? mak gelak ja jawab, sakit pon sampai 5 org anak mak... dalam makna tu..mak nak bagi kak semangat kannn... heee sampai besaq mak jaga kak n adik2.. kak sayang mak..

dulu selalu dengaq mak-mak, makcik-makcik cakap nanti hampa dah kahwin, dah preggy, dah bersalin.. baru hampa tau untuk lebih menghargai satu pengorbanan tak ternilai seorang ibu..
yes.. betul... tak mudah.. tak susah.. tapi bahagia pada yang benar-benar memahami.. :)

abang.. sampai saat ney.. ayg xpernah rasa susah lalui kehidupan ney dengan abang..
terima kasih kerana melengkapkan semuanya.. takpa, nanti semua akan faham.. semua akan baik..
terima kasih atas redha abg..

makin nak dekat due.. makin rasa emo..macam-macam rasa..
tapi malas nak layan sangat.. malas nak fikir..
In Sha Allah.. ketentuan Allah tu sudah tertulis..
Moga semua selamat hingga akhirnya.. Aamiin..