baby

18.11.16

Dikmot

Hyep!!


nak melukis tak pandai.. takat lukis org lidi tu kalau jadi elok tu kira nasib jaa.. 
nak berpuisi2 muntah hijau pulak orang dengaq aku meraban..

and so sampai lah dekat belog yang dh lama terabai..kesian hang.. 

kenapa kalau hati kita sakit kita suka sakitkan hati orang lain balik?
normal refleks kot noh..
aku pun tak terkecuali.. kalau boleh menjerit bebai2 aku rasa semua orang tak kenal aku sapa..
minah mana dok melalak macam apa lagi.. haha

i've gone through a lot of pain.. since zaman remaja kecik sampai remaja dewasa..
kadang rasa mangli / lali / tak peduli... the only way i can do..just cry.. and cry.. 
seronok menangis ni.. rasa puas hati.. macam hilang semua yang sakit2 dalam dada.. 

Dikmot kena admit ward 10-11-2016 - 13-111-2016..4 hari 3 mlm pakej penginapan kat sepital kulim.. hati aku?? rasa hancuq berderai.. orang nampak aku selamba ja.. macam relax.. macam tak kisah.. realitinya.. Allah lebih mengetahui.. Dikmot anak yang baik... sakit2 pn tak susahkan aku..
sleep well.. dengar apa yg aku cakap.. kalau aku sembang eye to eye dengan dia.. dia pandang mata aku.. like he saying.. ibu, i feel u.. 1year 7month.. dah besaq dia.. nak jadi abg baby dah.. semoga anak ibu jadi anak yang sentiasa sejukkan hati semua org sentiasa ya.. itu aja yg ibu harapkan since you are in my tummy.. 

bermalam kat ward bukan seronok.. yela, bukan hotel, nak bg selesa segala segi kan.. tapi aku rasa bersyukur.. nurse & doctor kat ward tu semua baik2 ja... thank you staff hospital kulim especially staff ward 2  utk perkhidmatan yang terbaik.. Allah ja yang dapat balas budi baik kalian semua..

Dugaan kan.. aku tak pernah terfikir pun nak tdoq kat hospital jaga anak sendiri.. tapi Allah lebih mengetahui.. Alhamdulillah.. 

feeling lebihan2 yang ada sebab Dikmot admit takmau hilang2.. sensitip saja rasa..

rasa apa..bila kita percaya dgn memberi sesuatu yang kita tau akan buat kita terluka..
tapi tetap diguna pakai untuk melukakan hati kita.. 

Image result for tears


10.12.15

2R - Redha - Respect

Assalamualaikum..

Hi Momot's!

Sejak2 ada Comot Junior ni busy sedia.. Kadang-kadang nak mandi pon tak dan..
tu orang kata pengorbanan sorang mak.. bagi anak mandi wangi-wangi.. mak tak mandi pon takpa..kehkehkeh..

terbukak jugak hati nak update bukanlah kenapa..
Mr Cimot merungut..

"Abang rindu la nak baca blog ayg.. tolong merapu belasah abg mcm dulu2 bleh x?"

kuikuikui,..feeling..omaigadd !! blog ceq ada pembaca setia thauuuu(kasi sengau lebih sikit)
fensan sat..perasan tahap gaban.. erkk


Life selepas dua taun lebih kawin ni n lepas ada Dikmot (Comot + Cimot = Dikmot) sibuk gila..
balik rumah Dikmot merap merap (merengek) nak dukung..Mr Cimot pulak.. jeling jeling kot tepi.. asyik2 Dikmot ja.. hahaha

Dikmot pon pandai jeles jugak.. kalau p picit2 kaki daddy dia, mula la tinggal semua mainan buat bunyi2 mintak perhatian.. hai la kesayangan-kesayanganku .. rasa bahagia bila ada yang sayang kan?
Alhamdulillah..

Bab rumah bersepah xboleh kata apala.. nasib bek la Mr Cimot tak berkira.. nampak lantai macam ada habuk2 sikit.. dengan rela hati p sapu.. angin kipas slow, cari kain panjat kerusi lap.. kadang-kadang aku terasa jugak.. macam tak patut ja somi nk buat semua tu

"abg takyah buat.. nanti ayg boleh buat tu semua.. "
"takpala.. kita sama-sama keja.. ayg letih, abg pon letih.. sama-sama la kita kemas.. baru adil"
deep........tacing gilos..

dulu heran, apa pasai rumah dia tu dia ni sepah-sepah ja..
haa lani tau la.. tak dan weyy.. balik- balik kerja layan Dikmot mau sampai pukul berapa..
nak masak lagi, pasai depa kata nak mengorat somi kena bg makan apa yg kita masak..kihkih
tak sedap pon takpala.. aku tengok Mr Cimot bila pon aku masak telan ja sampai kenyang.. tak penah tolak tepi. kadang-kadang aku tau, aku masak tak berapa nak best.. pasai tekak ngn mulut aku makan pon rasa errr...sabaq sajalaa...  tapi beliau tetap makan tanpa buat muka "yerkkk..xdap pon!! nak muntah! nak muntah!" what u expect more, dear Wife?? :)


ada sorang kawan.. mai cerita kat aku baru berkenalan dengan sorang mamat nih..
dia kata family dia dah cari sorang calon, tapi dia tak berkenan.. hati suka kat mamat yg sorang ni..
aku cakap dari sudut pemahaman aku lah sepanjang berumah tangga tingkap pintu semua nih..

 "nak kawin kena ada rasa REDHA dengan pasangan kita.. "

bercinta punya masa.. semua hampa nak yang suweeeettttt ja..aku pon macam tu..impian melangit baq hanggg...senang cerita, kita tetapkan sendiri apa pasangan kita kena jadi..??

aku nak muka dia ensem & lawa..
nak dia bersih & wangi sentiasa..
nak rambut pacak2.. takmau botak.. tak mau rambut panjang..
aku nak dia beli aku hadiah bunga rose banyak2 tiap2 sebulan sekali..
nak dinner romentik..
nak rantai mas seminggu sekali..eh melampau betoiii..kuikuikui..
nasib ceq xsuka barang mas.. :P
pendek kata nak semua perfect ikut apa yang kita impikan! NO!
tu salah..

tak boleh tak boleh..
bila dah kawin, takkan boleh elak dari kelai (gaduh/bertengkar).. takkan boleh..!
harmoni macam mana pon.. sayang macam mana pon.. cinta gila-gila sekali pon..
mesti akan ada satu masa jadi salah paham.. merajuk.. marah.. bebai..

PASAIPA?..
kita dua orang yang berbeza nak kongsi hidup sekali..simple..
adik beradik satu darah pun susah nak paham.. so??

Redhala..
ajar hati kita redha dengan kekurangan dan kelebihan suami/isteri yang kita pilih..
redha dengan apa yang kita miliki..
bila ada redha.. kita akan lebih mudah menerima dan memaafkan..

tapi kalau ada yang dah melampau sangat tu... redha tu macam tak kena pulak kann?? haha

ambik dari segi yang positif beb..
kita tau kat mana kita perlu mengalah..
kat mana perlu tegas.. kat mana perlu menerima..
sebab apa kita tau?? kita lebih kenal diri kita..
jangan sampai benda kecik bagi besaq pastu sendiri sakit jiwa..alahaii..

kadang nak pertahankan sangat ego tu, perasan tak jauh dalam hati kecik cakap "sudahla.."

PEACE! ;)

P/S : tak mendongak untuk berbangga.. tak menunduk untuk mengalah.. kita cuma hamba.. ^^