Skip to main content

Posts

what's your intention?

as salam..
mata, lihat kebenaran yang ada.. hati, sedar mana arah tujuannya.. tapi kenapa lidah tak seiring dengan jiwa?
bahagia bukan kerana memberi derita..

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ نَفْسًا بِكَ مُطْمَئِنَّةً، تُؤْمِنُ بِلِقَائِكَ، وَتَرْضَى بِقَضَائِكَ، وَتَقْنَعُ بِعَطَائِكَ Allohumma Inni As Aluka Nafsaan Bika Muthma-Innah, Tu’minu Biliqoo-Ika Watardhoo Bi Qodhooika Wataqna’u Bi’athooika Ya Allah, aku memohon kepada-Mu jiwa yang merasa tenang kepadaMu, yang yakin akan bertemu denganMu, yang ridha dengan ketetapanMu, dan yang merasa cukup dengan pemberianMu.








Recent posts

Birthday !

20 December 2017 rojak language in the house..
As salam.. hyep! taip dalam ni supaya tahun depan boleh ulang baca..;) jadi mak mak ni mana la sempat nak ber'diary' bagai.. kalau sempat taip kat tempat keja tu kira nasib lah.. haha memory pun tak lah sehebat dulu.. sat sat lupa.. adoisss tapi ada benda kalau aku ingat tu aku ingat la.. contoh kalau insan terpilih bagi luka hati aku..kahkahkah
tapi kan.. tak dak pulak lah sakit hati aku ni bagi masalah dalam kehidupan aku.. kalau kita rasa hati kita "bengkak" sangat tu sampai benci tak boleh nak tengok muka orang lain ada masalah lah tu dengan penerimaan kehidupan normal kita.. muhasabah balik hati..aku selalu buat, tanya diri sendiri..apa hang nak dalam hidup ni.. apa hang cari?? tak suka ke nak rasa bahagia?? nak benci kita pilih..nak maafkan kita jugak pilih.. nak hidup ikut jalan yg Allah redhai pun kita yg pilih.. jawab la sendiri.. dah sebab kita sendiri yang mencipta alasan itu kan kan...
back to the topic.. ta…

broken.

Dikmot diuji lagi..

atau lebih tepat kami sekeluarga diuji lagi..
Dikmot eczema yang aku rasa luluhnya hati aku..
sampai apa aku buat rasa macam tak berpijak..
luka hati aku...aku lebih tau..

bukan aku tak mau peduli cakap2 org, tapi rasa dah mangli org kata..
u not stay in my shoes.. don't act like u know everything very well more than  my heart felt.

Semoga Allah sembuhkan Muhammad AQil Rayyan Shah seperti sempurna dan selayaknya..ringankan beban anakku Ya Allah.. aaminn



Dikmot

Hyep!!

nak melukis tak pandai.. takat lukis org lidi tu kalau jadi elok tu kira nasib jaa..  nak berpuisi2 muntah hijau pulak orang dengaq aku meraban..
and so sampai lah dekat belog yang dh lama terabai..kesian hang.. 
kenapa kalau hati kita sakit kita suka sakitkan hati orang lain balik? normal refleks kot noh.. aku pun tak terkecuali.. kalau boleh menjerit bebai2 aku rasa semua orang tak kenal aku sapa.. minah mana dok melalak macam apa lagi.. haha
i've gone through a lot of pain.. since zaman remaja kecik sampai remaja dewasa.. kadang rasa mangli / lali / tak peduli... the only way i can do..just cry.. and cry..  seronok menangis ni.. rasa puas hati.. macam hilang semua yang sakit2 dalam dada.. 
Dikmot kena admit ward 10-11-2016 - 13-111-2016..4 hari 3 mlm pakej penginapan kat sepital kulim.. hati aku?? rasa hancuq berderai.. orang nampak aku selamba ja.. macam relax.. macam tak kisah.. realitinya.. Allah lebih mengetahui.. Dikmot anak yang baik... sakit2 pn tak susahkan aku.. …

2R - Redha - Respect

Assalamualaikum..

Hi Momot's!

Sejak2 ada Comot Junior ni busy sedia.. Kadang-kadang nak mandi pon tak dan..
tu orang kata pengorbanan sorang mak.. bagi anak mandi wangi-wangi.. mak tak mandi pon takpa..kehkehkeh..

terbukak jugak hati nak update bukanlah kenapa..
Mr Cimot merungut..

"Abang rindu la nak baca blog ayg.. tolong merapu belasah abg mcm dulu2 bleh x?"

kuikuikui,..feeling..omaigadd !! blog ceq ada pembaca setia thauuuu(kasi sengau lebih sikit)
fensan sat..perasan tahap gaban.. erkk


Life selepas dua taun lebih kawin ni n lepas ada Dikmot (Comot + Cimot = Dikmot) sibuk gila..
balik rumah Dikmot merap merap (merengek) nak dukung..Mr Cimot pulak.. jeling jeling kot tepi.. asyik2 Dikmot ja.. hahaha

Dikmot pon pandai jeles jugak.. kalau p picit2 kaki daddy dia, mula la tinggal semua mainan buat bunyi2 mintak perhatian.. hai la kesayangan-kesayanganku .. rasa bahagia bila ada yang sayang kan?
Alhamdulillah..

Bab rumah bersepah xboleh kata apala.. nasib bek la Mr Cimot t…

Raya!

Dear Diary..
lama tak jumpak hang..



they are all in my heart.. apa pon jua.. apa pon yang dikata.. mereka tiada gantinya.. rindu.. sayang yang takkan pernah hilang.. don't hurt them.. i will hurt a lot.. :')  #mysuperhero #myabah #mymak #myadek2 #mykids #myinlaws 
dekat nak raya mesti touching kalau dengaq lagu raya.. feeling2 macam aku nak p merantau jauhhhhhh.. haha raya taun ni dah bertambah ahli.. alhamdulillah.. posa taun ni banyak dugaan.. punya teruk eksesais hati bagi kuat kuat dan gagah perkasa..  apa boley buat.. aku bukan akak sado yang tak lut langsung biaq apa jua yang melanda.. aku akak tacing.. sobsss.. hehhh
tapi tapi tapi... dugaan tanda Allah syg.. tu lah, tak yah amik port.. aku memang cepat ja hangin.. tapi sat ja puting beliung tu.. seminit dua minit.. tiga empat.. sejam.. tidoq.. hilang la.. (cuma jgn kacau Superhero aku.. Parents aku..semua kesayangan aku..sakit gila hati gua nanti..mula nak jadi incredible hulk..)
dari zaman pakai baju sekolah, zaman k…

mudah.. :)

kecik.. tapi berat.. :')
Mintalah kepada Allah untuk melupakan...bila kita mampu melupakannya maka disitu akan ada kemaafan....bila disitu ada kemaafan maka lahirkanlah keikhlasan. Dan harus diingat setiap pengalaman itu berharga walaupun pahit...jgn salahkan takdir...kerana dihari kemudian kita akan tersenyum mengenangkan takdir itu... senyumlah... bertabahlah.. 
duhai hati.. jika remuk.. bina semula.. jika luka.. ubati lagi.. jika jatuh.. bangun semula.. jika lupa itu indah.. lupakanlah.. jika mengingati itu mendamaikan.. jangan biar ia pergi.. jika bahagia lebih bermakna.. teguhkan yang ada..


Bismillahirrahmanirrahim.. Kau lebih mengerti hati hambaMu.. Kau lebih mengenali ketulusan hati hambaMu.. Kau lebih tahu kebenaran.. dan Kau Maha Mengetahui segala yang tersurat dan tersirat.. jika masih ada dendam di hatiku..Izinkanlah untuk ku hapuskan dengan keredhaanMu..  jika masih ada luka di hati kecilku.. Izinkanlah untuk ku ubati dengan air mata kesyukuran kerana dugaan ini tanda aku masih da…