Skip to main content

20.12.14 :)

Assalamualaikum..

It has been a moment...Terasa diri macam lebih matang..sampai nak update blog jenuh pikiaq ayat.. =.=



belanja gambaq satu.. :P


dear diary..
date 20.12 dh datang dan berlalu (mai dan p).. dulu.. tiap-tiap taun mesti rasa birthday macam "ok.. umoq bertambah ja setaun".. dan each year mesti ada scene gheyau sampai rasa risau bila tarikh hari lahir nak dekat..biaqla tak payah sambut.. biaq xdak orang ingat xpa.. sebab hari tu konpem ayaq mata mesti tumpah.. hati lebih soft2.. sedih sebab makin tua kot??

tak terkecuali taun ni.. rasa risau tu tetap ada.. cuma, taun ni aku dah bergelar seorang isteri.. dan birthday celebration taun ni pon dah bertukar status.. dolu2 gheyau jugak.. taun ni pon gheyau jugak...tapi gheyau yang berbeza.. nak buat camana.. that's me.. :) janji bagai nak rak xmau dah gheyau tapi hampehhh.... back to the story.. aisehh, sepiking...... errrr.... maap,... sejuk2 sbb ujan bajet macam sjuk sbb snowy2... haha

berbalik kepada 20.12.. betapa aku rasa bersyukur, happy..sampai tak tau nak habaq.. rasa macam aku tengah belakon cerita dalam novel romentik2 yang aku baca masa zaman muda belia dolu-dolu.. Alhamdulillah..

aku tak tau, sejak dari bila Mr Cimot punya planning..tapi.. "abang berjaya buat ayang rasa terlalu sempurna".. weeeyuuuu....

dua tiga hari nak sampai date 20.12 tu berapa banyak kicik hati juga ada aku rasa.. mau dak,Mr Cimot a.k.a Somi tersayang dok mesej sorok2.. jawab call jauh2..pegang enpon sikit terus berubah muka.. cepat2 amik tanya.. sapa mesej? sapa call? pastu nak sembang2 tunggu aku masuk kereta dulu.. p semayang jumaat bawak enpon sekali? tak penah pon selama ini.... sentapp hati ceq oii... setan punya syok buat keja masa tu, add in feeling, add in pikiran2 tak elok semua.. add in semua2 benda yang bagi heart broken.. fuhhh...

dan.. aku?? dalam banyak2 add on bad menu yang menerjah akal pemikiran dan hati.. tetap aku cuba buang semua, think positive.. buat macam biasa..bajet macam tabah nak jadi isteri mithali.. tak baik sangka buruk kat Somi tau dak! marah diri seniri.. berbekalkan semangat positif yang ada dalam diri .. aku senyum macam besa.. sikit pon tak teguq perubahan2 yang Mr Cimot buat.. maybe aku ja yang pikaq bukan2..lagipun.. beliau suami aku..bukankah seorang isteri perlu setia berdiri di sisi seorang suami tak kira walau satu dunia mencemuh.. walau semua berlalu pergi?? tempat seorang isteri di sisi suaminya..
terima kasih Mak.. Mak ajaq kak semua ni..  :')

Friday - 19.12.14
pagi-pagi Mr Cimot bagi task..

"p cari kat gugle, kenapa kalau depa isytihar esok posa Ramadhan, malam tu kita p terawih dah? kenapa kalau depa isytihar esok raya.. tak payah p terawih dah?"

errr... tergagap2 and terpinga2 aku.. kenapakah dengan soalan ini??

"abg rasa nak bwk ayg p satu tempat laa"
"p mana p mana?" 
"mana boleh habaq.. nnt tak siok laa.."
"bila abg boleh habaq?"
"tengokla ptg2 sikit.."
"hurm...." p candle light dinner ke?tanya diri seniri..

tengah hari session..

"ayg ada baju kurung yang boleh pakai lagi?"
"takdak.. xceluih dah..ngee"
"abeh tu mlm ni nk pakai baju apa?"
aik...curios... "baju comey tu ada.. tp xbasuh lagi.."
"nk bsuh bila.."
"satg.. masa abg p mayang jumaat"
"bila boleh kering?"
"malam kering.. sat ja.. hari ni x ujan"
"ok..:D"

balik keja pon..

"ayg dh cari dah apa abg suruh cari??" err... lupaa.... gulppp... 
"nak masak ke hari ni?"
"boleh.. abg nak mkn apa?"
"emm.. apa yang ada.."
"ayam ada.."
"abg rasa xpayah masakla hari ni.. tension la hari ni.."
"erm? ok.." sengih lebaq2 dalam hati... keh3
"abg nk bwk ayg p satu tmpt tapi kena tutup mata.. boleh x?"
"boleh" laju ja p jawab.. haishhhh

"p cari kain nak tutup mata"
"hahh?? tak payahla.. buleh tutup dengan tangan.. tak nampak.."
"tak boleh! td dh kata boleh.."
"hurmm...ok..siap dah"
"aik.. xmekap pon.."
"err?? sat2.. p tmbh eyeliner ngn merah pp"

Mr Cimot drive p jalan yang aku tak tau mana arah tuju.. pastu..

"kena tutup mata dah ni...meh kain"
"alaa.."dengan redha bagi..
"ok siap.. nampak dak nampak dak?"
"dak.. gelap ja.."

pastu kami meneruskan perjalanan.. rasa apa pon tak tau masa tu.. gelap..
nak gheyau ada.. nak tanya macam2 tapi tak terkeluaq sebab rasa kaku seketika..

"ayg npk gelap kan.."
"hurm.."
"macam tu la abg rasa bila ayg xdak dlm hdup abg.."
"takmau cakap macam tu.. nanti gheyau.."

pastu aku rasa Mr Cimot bwk keta pusing-pusing.. syiu syiu.. kona-kona... pastu gedebuk gedebuk.. adoi.. banyak betoi bonggol kat sini..

"kita sampai dah.."

aku dengaq bunyi suara ramai2 orang.. ishhh kedai makan ka apa ni? 

"abg.. nak bukak kain ni.. malu, stg semua org tengok.."
"ok ok..meh abg bukak, pusing2 takdak sapa nampak lagi.."

then.. taraaa.. tengok2 keliling.. fuhh.. lega.. kat umah kak ipaq aku.. bukan kedai makan.. pusing belakang, skodeng betoi2.. maklumla xpakai spek mata..satgi xnmpk la eyeliner ceq.. miahahaha..err.. nampak mak.. alang.. angah.. eh abah ada? eh.. kak2 ipaq..somi kak ipaq..mak mentua.. eh anak menakan pon ada kat luaq.. errrr...semua ada... masa tu, rasa serupa tak pijak bumi, gheyau dulu kat luaq umah...

"ini ja abg mampu buat untuk ayg.."

apa lagi mau...kelu tak terkata.. semua insan yang penting bagi aku, ada di sekeliling aku.. atas usaha seorang suami.. himpunkan semua untuk bagi aku rasa sempurna.. tak mau bagi aku rasa kekurangan pd hari lahir aku..betapa aku hargai, aku xdapat nk ucapkan.. betapa aku gembira.. pon aku xdapat nak gambarkan.. Cuma Allah yang lebih mengerti apa yang ada dalam hati ni..

dapat kek cantik & sedap.. dapat beriani sedap.. dapat doa selamat.. dapat kasih sayang banyak2.. dapat lagu epy birthday sedap.. ermm..paling penting dapat satu memori yang terindah.. lebih dari cukup sayang..terima kasih untuk segalanya suamiku.. tQ for sisters in law..mother in law yang penat2 masak sedap2.. tQ utk mak abah.. adek2.. we are ONE.. Alhamdulillah.. In Sha Allah... moga ukhuwah yang terjalin kekal sampai akhirnya,..


"tau kenapa abg tanya pasal teraweh n raya semua?"
"tak tau.."
"sebab dalam Islam bila lpas maghrib dh masuk hari baru..means hari ni dh masuk hari lahir ayg.."
terdiam lagi,...i love you...

my special birthday cake.. 

Mr Cimot parking jauh-jauh masa nak tempah takut menghilangkan surprise katanya..
alasan.. nak beli ubat.. "aik, habih dah ka ubat? bukan baru beli kah?" soalan takdak jawapan... errr.... ok...... 


Saturday 20.12.14 - terlalu istimewa..

"Happy birthday sayang"

#Terima kasih Syg for this wonderful moment..my precious, my beloved, my heart.. my everything..love you 4ever.. aaminn..
#Syukur Ya Allah untuk rasa bahagia yang Kau izinkan ini.. Berkatilah kami hingga ke akhirnya.. aaminn..
#Thanks my dear family for this happiness moment..
#Thanks Bella for the yummy cake.. :) thanks for never forget.. syg Bella,.. :)
#Thanks for reading this long long story.. 

Lega rasa hati.. fuhhh.. ;)










Comments

Popular posts from this blog

Birthday !

20 December 2017 rojak language in the house..
As salam.. hyep! taip dalam ni supaya tahun depan boleh ulang baca..;) jadi mak mak ni mana la sempat nak ber'diary' bagai.. kalau sempat taip kat tempat keja tu kira nasib lah.. haha memory pun tak lah sehebat dulu.. sat sat lupa.. adoisss tapi ada benda kalau aku ingat tu aku ingat la.. contoh kalau insan terpilih bagi luka hati aku..kahkahkah
tapi kan.. tak dak pulak lah sakit hati aku ni bagi masalah dalam kehidupan aku.. kalau kita rasa hati kita "bengkak" sangat tu sampai benci tak boleh nak tengok muka orang lain ada masalah lah tu dengan penerimaan kehidupan normal kita.. muhasabah balik hati..aku selalu buat, tanya diri sendiri..apa hang nak dalam hidup ni.. apa hang cari?? tak suka ke nak rasa bahagia?? nak benci kita pilih..nak maafkan kita jugak pilih.. nak hidup ikut jalan yg Allah redhai pun kita yg pilih.. jawab la sendiri.. dah sebab kita sendiri yang mencipta alasan itu kan kan...
back to the topic.. ta…

broken.

Dikmot diuji lagi..

atau lebih tepat kami sekeluarga diuji lagi..
Dikmot eczema yang aku rasa luluhnya hati aku..
sampai apa aku buat rasa macam tak berpijak..
luka hati aku...aku lebih tau..

bukan aku tak mau peduli cakap2 org, tapi rasa dah mangli org kata..
u not stay in my shoes.. don't act like u know everything very well more than  my heart felt.

Semoga Allah sembuhkan Muhammad AQil Rayyan Shah seperti sempurna dan selayaknya..ringankan beban anakku Ya Allah.. aaminn



Dikmot

Hyep!!

nak melukis tak pandai.. takat lukis org lidi tu kalau jadi elok tu kira nasib jaa..  nak berpuisi2 muntah hijau pulak orang dengaq aku meraban..
and so sampai lah dekat belog yang dh lama terabai..kesian hang.. 
kenapa kalau hati kita sakit kita suka sakitkan hati orang lain balik? normal refleks kot noh.. aku pun tak terkecuali.. kalau boleh menjerit bebai2 aku rasa semua orang tak kenal aku sapa.. minah mana dok melalak macam apa lagi.. haha
i've gone through a lot of pain.. since zaman remaja kecik sampai remaja dewasa.. kadang rasa mangli / lali / tak peduli... the only way i can do..just cry.. and cry..  seronok menangis ni.. rasa puas hati.. macam hilang semua yang sakit2 dalam dada.. 
Dikmot kena admit ward 10-11-2016 - 13-111-2016..4 hari 3 mlm pakej penginapan kat sepital kulim.. hati aku?? rasa hancuq berderai.. orang nampak aku selamba ja.. macam relax.. macam tak kisah.. realitinya.. Allah lebih mengetahui.. Dikmot anak yang baik... sakit2 pn tak susahkan aku.. …